En mobbad alien – en helt ny elevmusikal

En mobbad alien. Elevmusikal av och med 5:a från Kvarnbergsskolan i Karlstad och låtskrivaren ALexandra Larson.

5:an på Kvarnbergsskolan gjorde tillsammans med låtskrivaren Alexandra Larson åtta helt nya låtar, varav sju ingick i musikalen “En mobbad alien”, som eleverna också själva skrev manus till.

Under vårterminen 2012 gjorde Alexandra Larson ett mycket lyckat Skapande skola-projekt  ihop med 5:an på Kvarnbergsskolan i Karlstad. Resultatet blev en helt ny musikal skapad av eleverna själva: “En mobbad alien”. Alexandra gjorde inledningsvis en låt tillsammans med hela klassen och lärde dem hur man kan tänka när man skriver musik: man behöver inte krångla till det! Börja någonstans och låt det byggas på.
När Alexandra, klassen och lärarna Jenny Sandberg och Louise Helgar  träffades andra gången var de ordentligt bevakade. Då var nämligen TV4, Kanal 12, P4 Värmland, och VF (Värmlands Folkblad) där på presskonferensen och de fick höra klassens första hitlåt “Vi-vi-vinter”. Sedan fick många värmlänningar ta del av reportrarnas och fotografernas jobb. Väldigt spännande tyckte både elever och vuxna!

Lärarna Jenny Sandberg och Louise Helgar arbetade sedan mycket med exempelvis rytm och att läsa och skriva dikter mellan  Alexandras besök. Eleverna arbetade i grupp och varje gäng gjorde var sin text med tänkt vers och refräng och melodi. Sedan satt de tillsammans med Alexandra som hjälpte dem att ordna till rytmen, fila på melodi och text samt att hitta en ackordföljd som eleverna tyckte lät bra. Den här skapandeprocessen resulterade i sju nya – och väldigt bra – låtar!!! Eleverna skrev skrev sedan manus och repeterade med sina lärare och Alexandra.

Allt gick så bra och projektet växte med nya idéer: bildpedagogen Erika Broman från kulturskolan involverades och Mathias “Malte” Hallquist som kom in och jobbade med sceniskt uttryck. Slutligen fick eleverna, Jenny, Louise och Alexandra åka till Karlstads universitet och träffa Leif Nahnfeldt från Musikhögskolan. Han visade hur man gör när man spelar in musik och efter att barnen hade fått tycka till om ljud, instrument, tempo etc, satte han sig sedan ned med de inspelningar som Alexandra sjungit och spelat in till piano och gjorde musikbakgrunder till samtliga sju låtar. Dessutom var klassen på studiebesök på Värmlandsteatern och fick se ett genrep.

15 maj var det dags för världspremiär av en mobbad Alien i Vikenkyrkan, som ligger ganska nära Kvarnbergsskolan. Två föreställningar spelades på dagen för elever och inbjudna politiker, press m.fl. och en på kvällen för föräldrar och andra. Ordet succé sammanfattar föreställningarna på ett fint sätt skulle man kunna säga – för att inte ta i för mycket alltså.

Artikel i VF om låtskrivarprojektet på Kvarnbergsskolan

I VF – Värmlands folkblad kunde man läsa en trevlig artikel! Extra roligt var det så klart att läsa om projektet på förstasidan också!

 

This entry was posted in Kultur, Musik, Skapande skola and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.